Cestování

Vaření v bydlíku

Jídlo, jídlo a zase jídlo. To hýbe světem – a hýbat bude, protože jíst se musí a bude.

A jestli vás to, jak jíme a vaříme nezajímá, tak to dál nečtěte, protože tenhle článek bude pouze o tom.

A víte co se říká….

Láska prochází žaludkem.

Hodně lidí se nás ptalo, jak budeme řešit na cestách jídlo a vaření. Před odjezdem jsem vždycky říkala „normálně“ popřípadě „trochu se uskromníme“ – to jsem ještě ale neměla páru.

Teď jí mám a uskromňování ohledně vaření není potřeba.

Jediné v čem se uskromňujeme je, že nakupujeme levnější potraviny a vaříme si spíše nízkonákladová jídla – s tím se, ale rychle sžijete, když cestujete low cost. Ale i tak si občas vyhodíme z kopejtka a dáme si nějakou pořádnou „prasečinku“, abychom uspokojili své rozmlsané jazýčky. 

Ale ve vaření se neuskomňujeme. V našem Vítkovi si uvaříme téměř cokoliv. Máme tam malou kuchyňskou linku, na které máme dvouhořákový plynový vařič napojený na dvoukilovou bombu, která nám vydrží měsíc pravidelného denního užívání.
Dva hořáky jsou až až, takže není potřeba pořizovat něco víc. 

Hodně lidí se nás ptá „co pořád vaříte“ nebo „kde berete inspiraci“ apod. No inspiraci ani není potřeba moc vyhledávat, protože v podstatě vaříme to, co vaříme doma. Jediné co vynecháváme jsou jídla, která jsme si dělali v troubě, protože tu v našem bydlíkovi nemáme – ale v případě potřeby by se tam dala taky zabudovat. Některá auta jí mají.
No a když chcete najít nějakou inspiraci, stačí otevřít FB a tam se kouknout na pár super stránek o vaření. Jako například „Tasty“, „Proper Tasty“, „Tasty Vegetarian“ apod. Možností je opravdu hromada, tady jsem uvedla jen mé oblíbené. Vy si najděte tu svou 😉 No a inspirace je na světě. A když nemám nějakou ingredienci, která je potřeba, tak přejdu na myšlenkové pochody Jirky Babici a dám tam něco jiného, nebo to vynechám úplně a nebo to prostě uvařím z levnějších surovin 😉 😀 však to znáte. Dobrá hospodyňka si poradí 😉

A co tedy vaříme?

Z příloh nejčastěji volíme těstoviny, rýži, brambory, pečivo, zeleninu -čerstvou i vařenou a br.kaši. Všechno zvládáme skvěle uskladnit i když nemáme ledničku. 
K tomu si nejčastěji děláme sójové maso, tofu, zeleninovou směs, opečenou zeleninu, opečenou sekanou (na tu Michal nedá dopustit), vaječnou omeletu a občas si i koupíme v akci třeba cordon bleu. 
K většině jídlům se snažím přidat alespoň kousek čerstvé zeleniny. Protože tu my fakt můžeme!
Jo a polévkujeme. Občas si uděláme na rychlo na zahřátí nějakou pytlíkovku, ale dost často dělám poctivé domácí. Nejčastěji bramboračku, česnečku, čočkovku, zeleninovou, gulášovku a občas polívku co Vítek dal 😀
K snídani jíme pečivo s nějakými nátěrkami či nutellou, kterou máme vždy v zásobě na „když je nejhůř“. Občas si uděláme ovesnou kaši a výjimečně vajíčka.
Když nás honí mlsná, tak umíchám těsto na palačinky – jen mléko nahradím vodou. Ty si pak pomatláme levnou nutellou nebo marmeládou a je to.

Jo a když už se chceme rozšoupnout a dobře si pochutnat, tak vytáhneme náš super skladný gril, který si s sebou vozíme a něco s na něm uděláme. To samozřejmě za předpokladu, že je venku hezké počasí. 🙂

Celkově s uskladňováním potravin nemáme problém. Když chceme něco čerstvějšího, tak si to prostě koupíme v podstatě ke přímé spotřebě. Ale jinak kupujeme hlavně trvanlivé potraviny, které se nám nezkazí. Zeleninu a ovoce dáváme do úložného prostoru pod postel, kde je podstatě chladněji než v autě, takže nám tam v pohodě vydrží několik dní bez problémů.

Na našem FB už jsme jídlu věnovali jedno celé album, kam vkládáme fotky jídel s krátkým popiskem pro inspiraci. Takže fotky níže jsou spíš pro ty, kteří FB nemají a nemají možnost tam nahlédnout.

Jako sponzorský dar jsme od našeho partnera jezhned.cz dostali několik jejich hotových indických jídel na vyzkoušení. Ty si s sebou balíme do batůžků na treky, kde si je jednoduše ohřejeme v rendlíku a nadlábneme se. I takhle se to a pohodu dá. Ty nám však pomalu ale jistě docházejí a my tak budeme testovat něco nového – ale o tom zase příště 😉

EAGLES jídelní kombinace (popisky pod fotkami)


zeleninové lečo s opečenými tousty

těstoviny se sušenými rajčaty, olivami a čerstvou cibulí

vařená rýže s mrkví a k tomu marinované opečené tofu +  sójovka dle chuti

těstoviny s boloňskou omáčkou a sójovým masem


čerstvá rajčata s mozzarellou, bazalkovým olivovým olejem a pečivem

špagety se směsí z cibule, kečupu a párků + extra sýr 


burgerové housky namazané kečupem a hořčicí, obložené čerstvou zeleninou s koupeným cordon bleu 

těstoviny s rajskou omáčkou a sójovým masem

falešný bramborový salát s vaječnou omeletou a rajčatovým salátem

těstovinový salát s čerstvými rajčaty, paprikou, mrkví a vajíčkem, dochucený majolkou

br. kaše z pytlíku, opečená mrkev a cibule, kuřecí zavařené masíčko

Gnocchi se zeleninovou směsí z rajčat, kukuřice, cibule a mrkve.

kolínka se zbytkem zeleninové směsi z rajčat, kukuřice, cibule a mrkve

chléb a segedínský guláš ze sójových nudliček

domácí langoš

brambory, vegetariánská sekaná, okurka a kečup

rýže s tofu a hráškem dělané na cibuli a kari omáčce

domácí zelňačka s bramborem, klobásou a pečivem

restované brambory, cuketa, paprika, cibule a mrkev

Řecký salát s balkánem

low cost burgery – koupená houstička potřená kečupem a hořčicí s opečenou sekanou, ledovým salátem, okurkou a cibulí

brambory s volským okem, mrkví a ledovým salátem

domácí čočková polévka s chlebem

Čínské nudle restované s mrkví, paprikou, cibulí v sójové omáčce, posypané sezam.semínky. V misce trochu salátu.

brambory, falafel, mrkev

rýže se znojemskou omáčkou se sójovým masem

těstovinový salát

grilovaná klobása se zeleninovým salátem a domácím dresingem z jogurtu česneku a koření

Toustový chléb potřený kečupem a hořčicí s opečenou sekanou, sýrem, okurkou a cibulí. Zkompletované do sendviče.

těstoviny s omáčkou z červených fazolí a beraních rohů

těstoviny se smetanovou omáčkou a brokolicí

br.kaše s opečenou cuketou, sekanou a rajče

opečený toust se slaninou a volskými voky

Levné burgery. Kupované housky potřené kečupem a hořčicí s opečenou sekanou, rajčetem, cuketou a cibulí. Jeden s extra volským okem.

sendvič se šunkou, okurkou a rajčetem s opečenými fazolovými lusky

bezmléčné palačinky s marmeládou

br. kaše s karbanátky ze sójového masa, opečená cibule a čerstvé rajče

ovesná kaše se skořicí, oříšky a čerstvou hruškou

špagety se směsí z cibule, kečupu a párků

chléb s olom.tvarůžky, okurkou a medvědím česnekem

zeleninový špíz, haloumi a toust – vše připravené na grilu plus čerstvé rajče

rýže se sušenými rajčaty 

hrášek s kešu oříšky v zeleninové omáčce

tofu v kari omáčce

Bombajské rizoto 

guláš z červených fazolí

 

 

 

 

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.