Práce v Anglii

Jak je to s prací v Anglii? Kde pracujeme? Kolik si vyděláme? Jaké výhody mají místní práce? Co je potřeba zařídit? A co angličtina? Toto vše a mnohem více vám ve článku prozradím.

Téma, které zajímá spoustu lidí a proto jsem se rozhodla sepsat tento článek.

Je spousta věcí, které bych vám prostřednictvím tohoto článku chtěla říct a bojím se, že na něco zapomenu. Důležité je, že se s vámi chci podělit o naše zkušenosti a o naše názory s tím spojené.

Když jsme se před naším prvním vycestováním za přivýdělkem rozhodovali do jaké země pojedeme, vybrali jsme si nakonec právě Anglii. Asi hlavně proto, že tam Michal měl kamaráda Filipa a ten nás tam neustále lákal. No a my se nechali zlanařit a teď zpětně jsme za to moc rádi a nelitujeme toho.

Neumíte mluvit super skvěle anglicky? To nevadí!
NEDOKONALÁ ANGLIČTINA NENÍ PŘEKÁŽKA

Já jsem se aglicky učila jen 3 roky na střední a pak jsem spíkovala jen v práci a na cestách. Michal byl na tom lépe, protože už byl 14 měsíců na Novém Zélandu, kde se rozmluvil, ale i tak se cítil, že vyšel ze cviku. První práci jsme si hledali takovou, kde nebudeme muset tolik mluvit….. měli jsme z toho trochu obavy. Styděli jsme se – jak hloupí jsme byli 😀 Ale nakonec to vyšlo nejlépe, jak mohlo a z každého z nás se stal general assistant v Ellerthwaite Lodge. Byl to B&B, který měl 15 pokojů a naší prací bylo vařit snídaně, servírovat je hostům, starat se o kuchyni, chodit nakupovat, uklízet pokoje a přes noc jsmě byli na zvonku pro případ potřeby, některého z ubytovaných hostů. Tato práce měla velkou výhodu a tou bylo, že jsme tam bydleli zadarmo. Měli jsme dole v suterénu velký pokoj se samostatnou koupelnou a wc. Bylo to super, ale brzy jsme se rozkoukali a uklízení pokojů nás přestalo bavit. Chtěli jsme práci, kde budeme více mluvit, protože ájinu jsme si chtěli zdokonalit. A tak jsem si našla práci jako servírka a Michal jako KP(kitchen porter). Potom jsem začala pracovala v Thajské restauraci, v Italské restauraci i v malé kavárničce. Při práci servírky jsem se rozmluvila nejvíce a práci jako takovou jsem si tady opravdu oblíbila.

Dokonce jsem tu zažila situaci, kdy si mladá slečna z Čech našla práci do druhého dne s téměř nulovou angličtinou. Takže s výmluvou “neumím dobře anglicky” u nás fakt nepochodíte 🙂 Důležité je rozhodnout se a jít do toho!

POZNÁMKA: Dodnes máme s Michalem pocit, že naše angličtina není nic moc a že občas meleme pěkný blbosti, ale tak to vnímáme asi jen my. Často se nám totiž dostává chvály od místních na to, jak hezky anglicky mluvíme a jak nás obdivujou, že dokážeme hovořit i jiným než rodným jazykem. Spousty angličanů totiž žádný jiný jazyk neumí.
Takže jestli máte obavy, že se nedomluvíte, nebo že vaše angličtina není dost dobrá, tak ty obavy zavřete do dřevěný truhly a tu zakopejte na zahradě. Protože to je pěkná blbost. Prostě stačí jen se rozmluvit a překonat ostych.
Mně osobně pomohlo to, že jsem si uvědomila, jak to vnímají Angličané. A to mě nakoplo.

2 roky praxe a alespoň maturita v oboru! 
TAK NA TO SE TADY NEHRAJE
Jen pro upřesnění píšu, že se nejedná o práce, ke kterým potřebujete opravdu nějaké konkrétní vzdělání (jako například právníci, doktoři apod.)

Tady v Anglii se prostě nehraje na to, jestli máte dva roky praxe jako servírka nebo jako kuchař. Je jim to jedno. Většinou si s vámi dají nějaký úvodní pohovor a tam se domluvíte.
Důležité je, že chcete pracovat.
A to tady dokážou ocenit.

Michal nikdy dřív v kuchyni nepracoval a nikdy by ho nenapadlo, že by mohl dělat kuchaře. A podívejte. Už jeho první práce tady zahrnovala vaření snídaní. Majiteli nevadilo, že nemá praxi ve vaření a že v kuchyni nikdy nedělal. Michal prostě řekl, že si myslí, že by ho to mohlo bavit a že by to rád zkusil. A to prostě stačilo.
Na začátek mu všechno vysvětlili a ukázali a pak už vše zvládal levou zadní.

Takže jestli chcete zkusit nějakou novou práci, kterou jste ještě předtím nedělali, tady máte možnost.
Důležité je opravdu jen to, že chcete pracovat a tedy máte motivaci 😉


PRACOVNÍ RŮST?? 
rozhodně ANO

Tak to se tu taky celkem rychle dá. Není to tady jako u nás v Čechách, že se dřete X let u jedný firmy a pořád za stejný peníze a na stejný pozici a do budoucna žádné lepší vyhlídky nemáte.
Tady je to naopak.
Vycházíme z vlastních zkušeností a ze zkušeností našich přátel a lidí v našem okolí.

Tak třeba já. Pracuju jako servírka. Jsem celkem často chválená za to, že dělám svou práci dobře. Že si rozumím s lidmi a že si se mnou zákazníci rádi povídají. Že prý dělám dobrý servis, jsem usměvavá, milá, ochotná a je vidět, že tu práci dělám ráda. A bla bla bla bla bla. Ale ono to tak je, já tu práci mám ráda.
Jsem tady v té práci dva měsíce a už mi hlavní manažerka řekla, že by mě chtěli naučit, jak se starat o složitější věci. Jako například ubytovávání hostů, zavírání restaurace, zaučování nováčků, komunikace se zákazníky, přijímání hovorů a vyřizování emailů atd. Tím  by se samozřejmě ze mě stal SUPERVIZOR a s touto vyšší pozicí by mi i zvýšili plat. A to jsem v té práci pouze DVA MĚSÍCE !
No a později by bylo možné povýšení na manažerku.
Tomu říkám progres 😉

A teď Michalův příklad.
Dělá v hotelu dva měsíce. Nabírali ho jako KP(pomocníka v kuchyni-myče nádobí), ale hlavní kuchař věděl, že už za sebou má nějaké práce v kuchyni a nějaké menší zkušenosti už má. Hned první směnu už mu dával „kuchařské práce“, aby věděl, co Michal zvládne a co ne. V některých věcech se docela osvědčil. Proto teď pracuje i napůl jako commis chef.
No a protože Michal není línej ani není natvrdlej a je šikovnej a umí dřít, dostal od hlavního kuchaře nabídku. Aby prý za měsíc neodcházel, že chce aby zůstal jako jeho kuchař. Že ho zaučí a všechno mu ukáže a naučí. S tím by mu samozřejmě zvýšil i plat.

Takže ty možnosti rozvoje a růstu jsou tu úplně jiné. A dobré.

No a my přesto všechno o to nemáme zájem a chceme jim za měsíc pláchnout….

Servírka? Já??
Nikdy!!

Přesně tohle jsem si dříve myslela, ale to jsem vycházela pouze ze zkušeností a z toho, co jsem viděla u nás v Čechách……tam bych tuhle práci asi fakt dělat nechtěla. Ale tady v Anglii jsem si jí oblíbila. Dostala jsem se tak mezi lidi a rozmluvila se. Většina zákazníků jsou milí lidé a nechávají dobré TIPSY, což jsou dýška neboli spropitné chcete-li 🙂 Chovají se k vám zdvořile a často si s vámi povídají.

Proto, když jsme sem podruhé přijeli s Michalem v lednu, hledala jsem už rovnou práci servírky. A to není těžké si tu najít, protože jsme v oblasti Lake District, která je velice turisticky vytížená, je tu spousta restaurací, kaváren, hospod a barů, kde shánějí zaměstnance snad celoročně. Tady je totiž celkem běžné, že si sem přijedou cizinci přivydělat pouze přes sezónu a pak se vrátí domů. Takto to tady prostě chodí a nebudete proto mít problém sehnat práci i jen na pár měsíců.
Stejně tak jako my 🙂

Stačí tady projít město a ve výlohách místních podniků uvidíte spousty inzerátů, kde nabízejí práci. Tady totiž shánějí zaměstnance celoročně a na všechny možné pozice. Přes léto, kdy je sezóna v plném proudu, je tu samozřejmě větší šance si tu práci najít, ale i přes zimu se to dá.

moje součastná práce

THE ANGEL INN

FOOD – BAR – ROOMS

Tak tady teď makám. Tento rodinný podnik jsem si vybrala, protože tu pracovalo pár mých přátel a slyšela jsem na něj jen samou chválu. Teď jsem ráda, že jsem nešla jinam.
Jedná se o menší hotel, který má 13 pokojů, restauraci a 3 další místnosti, kde můžete posedět u drinku v příjemném prostředí a nebo si vychutnat dobrou večeři u rozpáleného krbu. Má taky velkou zahradu, kde je spousta venkovního sezení a v létě je to tam narvané k prasknutí. Jestli sledujete naše videa na YT, mohli jste pár záběrů z mé práce už vidět tady:

Já tu pracuju jako servírka napůl s barmankou. Protože mám směny namixované a zvládám oboje.  Směny mám naplánované různorodě, tak je to pro mě zajímavější a není to pořád stejný kolotoč. Někdy chodím servírovat snídaně od 8:00 a někdy mám odpolední směnu na baru do 23:30.


Moje práce zahrnuje: braní objednávek od zákazníků, nošení pití a jídel, uklízení stolů, příprava restaurace, přípravy snídaňového baru, konverzace se zákazníky, usazování zákazníků, obsluhování zákazníků, kasírování, uklízení restaurace i baru, točení piv, chystání ostatních drinků, příprava horkých nápojů, nošení dřeva a uhlí, přikládání do krbu, doplňování lahví vína a nealkoholického pití, skládání ubrousků, leštění příborů, leštění sklenic, zapalování svíček, pravidelné čištění všeho od prachu, vynášení odpadků, zametání či mopování podlahy a spousta dalších věcí, na které si teď nevzpomenu ale dělám je 🙂


To jen tak pro představu, abyste si nemysleli, že jenom nosím jídlo a pití. Protože tak to není. Tahle práce zahrnuje mnohem…..mnohem více.

První měsíc jsem tu pracovala za minimální mzdu(£7,50 na hodinu), protože jsem byla nováček a chtěli si mě asi i otestovat atd. Před dvěma dny jsem dostala svou druhou výplatnici a zjistila jsem, že mi zvýšili plat na £8.25 za hodinu, což je 240 Kč. Bez jediného slova. Vůbec jsem to nečekala ani s tím nějak nepočítala, takže mě to moc příjemně překvapilo.

Takže za poslední měsíc jsem odpracovala 181h a na účet mi po odečtení tax atd odeslali £1 538 (44 696 Kč). Když k tomu připočtu dýška, tak jsem si vydělala cca 50 000 Kč.

A to už se pracuje jinak za takovéto peníze. Plus má moje práce tyto bonusy.

VÝHODY MÉ PRÁCE

+ peníze/výplata
I tohle beru jako výhodu své práce. Protože si tu vydělám mnohem více než v Čechách. Na hodinu mám £8,25, což při klasických 8 pracovních hodinnách denně dělá £1320(38 156Kč) za měsíc hrubýho, takže bez stržení tax. Ale dělám nějaké hodiny navíc, takže si vydělám více. Za takovéhle peníze se nám tu pracuje dobře. Máme motivaci a šetříme na zbytek cesty Evropou.

+ tipsy/spropitné/dýška
Tak ty se tu rozdělují rovnoměrným dílem mezi všechny zaměstnance, kteří ten den na směně jsou. To znamená, že stejný podíl dostanu já jako servírka, tak i kluci v kuchyni, ať už to jsou hlavní kuchaři a nebo jen myči nádobí. To mi přijde super fér. Měla jsem to takhle ve všech pracích, kde jsem tady v Anglii makala. Ale ze zkušenosti ostatních vím, že né všude je to stejné. Někde zaměstnanci nedostávají spropitné vůbec. Takže záleží na zaměstnavateli. Ale ve většině případů se na to můžete spolehnout.
V těchto měsících mám TIPSY £20-30 týdně (581-872Kč), což je £80-120(2327-3491Kč)za měsíc. No a přes sezónu je to podstatně výše. V létě jsou tu dýška okolo £70 týdně. Ať je to kolik chce, jsou to super peníze navíc, které tu ušetříte a já s tím jsem naprosto spokojená.

+ meal on duty/jídlo v práci
Další super výhoda, která vám ušetří nějaký ten zlaťák a i čas. Při každé směně mám nárok na jídlo v práci. Když mám ranní, dostanu snídani, kterou ale já jim potom až doservíruju snídaně zákazníkům, což je většinou kolem 11h, což já už spíš beru jako oběd. Navíc anglická snídaně je velká, takže mě zasytí téměř na celý den 😀  Když mám odpolední směnu, dám si o pauze oběd nebo večeři.
Říct si můžu téměř o všechno, jen nějaké věci nejsou povolené, což jsou stejky, kachna a ještě nějaké dražší specialitky, ale na to já stejně nejsem.
Pod tento odstavec vám sem vložím nějaké fotky mých pracovních jídel pro představu.

Neslintáte u toho moc? 😀
Já občas jo, protože tu vaří výborně a i ta blbá bageta se šunkou a sýrem tu prostě chutná skvěle.
Máme se tu dobře, co vám budu povídat 😀

+ sobotní drink
Každou sobotu si po odpracované šichtě můžeme dát jeden drink zadarmo. Ať už točené pivko, sklenku vína, gin s tonikem nebo něco jinačího. Já si většinou beru lahvového ovocného cidera domů, ale většinou v sobotu mívám volno, protože tu máme na víkend dost brigádníků.

+ pití v práci zdarma
Nemluvíme tu samozřejmě o alkoholu, to je snad všem jasné. Moje pracovní směna začíná tak, že si udělám kapučíno. Mňamka. Rozkoukám se a začnu makat. V průběhu celého dne v práci můžu pít čepovanou sodu, jakoukoliv příchuť kvalitní šťávy, kafe, čaje a nebo horkou čokoládu a to včetně šlehačky a maršmelounů – té někdy opravdu neodolám a občas si sem na ní zajde i Michal 🙂

+ sleva na útratu
Všichni zaměstnanci tu mají 10% slevu na celklovou útratu. Což se vyplatí, když si chcete dát někde jídlo s přáteli nebo rodinou, tak si zajdete sem a zařídíte celkovou slevu. Není to moc, ale drobák k drobáku 🙂

+ docházková vzdálenost
Vím, že tohle neovlivní zaměstnavatel, ale já jsem za to tak ráda. Bydlím 2 minuty chůze od mé práce, což je fakt boží!
Situace když makám od 15:00. Ve 14:50 se začnu strojit. Ve 14:56 nejpozději vycházím z domu a ve 14:59 si nejpozději odkliknu příchod. Parádička!

+ kolektiv
Narazila jsem zde na celkem fajn kolektiv a to se vám pak pracuje taky o něco lépe.

Toť asi vše k výhodám, co mě tak napadá. Prostě tahle moje aktuální práce je fajn a baví mě. Myslím, že mě bude trochu mrzet, až to tu budu opouštět, ale Norska už se nemůžu dočkat 🙂

Ale dost o mé práci……

 

Michalova práce

MACDONALD OLD ENGLAND HOTEL & SPA

Michal si tentokrát vybral rovnou práci KP. Nechce totiž pracovat se zákazníky jako já. Volné místo našel v tomto hotelu v kuchyni, kde ho nabíral nový head chef, který je z Polska. V tuto chvíli tam Michal pracuje jako commis chef napůl s KP. Takže občas dělá v kuchyni a občas je u myčky a dělá nádobí. Podle toho jakou má směnu a kde ho zrovna potřebují. Občas připravuje sendviče, chystá dezerty, krájí zeleninu, obaluje nějaké potraviny, rozbíjí vajíčka a nebo loupe hromadu brambor, cibule či mrkve. Prostě dělá to, co mu hlavní kuchař řekne.

Tenhle hotel je obří a má spousty zaměstnanců a tady je právě vidět ten rozdíl mezi menšími „rodinnými“ podniky a těmi obřími, protože Michal tam nemá tolik výhod. Oni se tam tolik nestarají o to, aby jejich zaměstnanci byli šťastní a to je právě chyba. Často jim proto lidi odcházejí. Ale jim je to jedno. Vědí, že přijdou další a tak si s tím hlavu moc nedělají. Každopádně Michal ví, že je tam jen na chvíli a proto to nijak neřeší. Už nám tady zbývá odpracovat podle plánu měsíc a to uteče jako voda.

VÝHODY MICHALOVI PRÁCE

+ meal on duty/jídlo v práci
I Michal má možnost se najíst v práci, což je fakt super. Akorát on nemá možnost si vybrat jídlo, který chce, aby pro něj uvařili. Což je prostě debilní, když je někdo třeba vegetarián a nebo prostě jen něco nemá rád.
Kuchaři tam vařej jedno jídlo hromadně pro všechny zaměstnance. A zaměstnanci v určitý čas naběhnou do jídelny a naberou si z připraveného jídla. Dokonce se i stává, že přijde hodně lidí a na některé se už nedostane a tak prostě mají smůlu.

Nijak extra jim tam nevyvařují, ale záleží asi jak i mají čas. Občas je to dobré a občas je to nic moc. Občas jim dokonce dají i dezert. Zrovna včera měli sticky toffee pudding.
Ale Michal má oproti mě možnost si dojít na to jídlo i když není ten den v práci, akorát se musí nahlásit den předem, aby s ním počítali. To také považuju za dobrou výhodu.

+ free vstup do SPA
Tohle je rozhodně ta nejlepší výhoda. Michal může chodit zadarmo do SPA, které v hotelu mají. A to zahrnuje bazén, posilovnu, steamroom a saunu. A já jako jeho přítelkyně, tam můžu chodit zadarmo taky. Takže to je naprostá paráda. Dokonce tam ani nemusíme chodit společně. Už mě tam znají a pouští mě samotnou.
Této výhody rádi a často využíváme 🙂

+ ubytování pro zaměstnance
Tento hotel má vlastní budovu, kde mají ubytování zaměstnanci a ti tak platí pouze £100 za měsíc, což je super cena. Ale slyšeli jsme, že není o co moc stát, protože pokoje jsou malé a pořád se tam dělají párty a tak je tam pořád bordel, hluk, nepořádek atd.
Takže téhle “výhody” Michal nevyužívá.
Máme zařízené vlastní bydlení v bytě u přátel 🙂

+ pití v práci zdarma
Tak to má Michal podobné jako já. Čaj, kafe a horkou čokoládu si může dát kdy chce.
A taky že dává 🙂

PŘEBYTKY DOMŮ??

A dalším bonusem je to, že si nosíme z obou prací i nějaké to jídlo navíc.

Nesnáším plýtvání všeobecně a plýtvání jídlem je asi ta nejhorší varianta.

Takže vždy když v kuchyni chtějí něco vyhodit a zdá se mi to dobré, tak se prostě zeptám a vezmu si to domů.
Chápejte, že si neberu domů zbytky jídel po zákaznicích z restaurace nebo prošlé jídlo…..uvedu vám příklad 😉

Když servírujeme snídaně pro hosty hotelu, mají na samoobslužném stole i velkou mísu s ovocným salátem. A tento salát se dělá každý 3 den nový…..bez ohledu na to, jestli se sní nebo nesní. Prostě je to pravidlo. A tak takhle jednou odnáším do kuchyně plnou mísu ovocného salátu a kuchař mi říká „tohle už vyhoď, budeme dělat na zítra čerstvý“…..načež já vyvalím oči jako žába a zajímám se proč atd. Tak mi vysvětluje pravidlo 3 dní. Já ale tvrdím, že je to nesmysl, že to ovoce je dobré a kuchař mi dává za pravdu. Ale i tak ho mám vyhodit. To se mi ale nelíbí a tak se ho jednoduše zeptám, jestli si ovocný salát můžu vzít domů a on odpoví „of kóórz“, což je souhlas. A tak si domů přinesu velkou mísu čerstvého ovocného salátu. Nakrájený ananas, žlutý meloun, hroznové víno, manga, pomeranče a jablka v pomerančovém džusu tak jím další dva dny doma 🙂

Tohle je samoobslužný snídaňový stůl, na kterém můžete vidět výše zmíněnou mísu s ovocem.

A ještě jeden příklad z Michalovi práce.

Občas(spíš výjimečně) se stane, že toho kuchaři na oběd pro zaměstnance navaří na obědy či večeře hodně a nebo se nějací lidé nedostaví a tak jim hotové jídlo zbyde. A to pak jde rovnou do koše. Takže minule Michal zbytky nakrabičkoval a my tak měli další dva dny doma k obědu rýži s kuřecím v omáčce 😉

Tohle je jeden ze způsobů, jak bojujeme proti plýtvání jídlem.

_________________________________________________________________________

OTÁZKY A ODPOVĚDI

Rozhodla jsem se do článku zařadit i tuto sekci, kde co nejjasněji zodpovím pár otázek, které nám chodí.

„Kdo vám práci zařídil?“
Vždy my a nebo přátelé, kteří nám domluvili pohovor nebo tak něco. Rozhodně nedoporučujeme jet přes jakékoliv agentury, kterým budete platit. Slyšeli jsme spoustu příběhů, jak akorát obrali lidi o peníze. Vždyť je to přeci nesmysl, platit někomu za to, že vám domluví někde pohovor. To zvládnete sami 😉

„Kde hledat práci?“
Nám se vždy nejvíce osvědčilo projít si město a dívat se do výloh, kde často mívají vylepené plakáty s nabízenými volnými pozicemi. To je dle nás nejlepší varianta. A i když nemají vylepené plakáty, tak jsme se šli zeptat tam, kde by se nám líbilo pracovat(takhle to vyšlo mě s mou aktuální prací). Můžete koukat i na internet, kde nabízejí spoustu volných pozic, popřípadě na nějakou místní FB stránku. Ale může se stát, že budete čekat dlouho na odpověď a nebo, že odpověď dokonce vůbec nepřijde. Tak to tady prostě chodí.

Kdo práci hledá a pracovat chce, tak práci najde a pracovat bude 😉

„Potřebuju životopis?“
Tak to záleží. Určitě si CV v angličtině udělejte a to pořádně, vyzdvihněte tam i to, co se vám zdá nepodstatné, může se vám to hodit. No a pro jistotu s sebou noste pár vytištěných kopií. Může se vám stát, že ho po vás někde budou chtít. I my jsme jich pár rozdali, ale většinou jsme se domluvili, že je pošleme na email. Někde je zas po nás vůbec nechtěli.

„Co je potřeba zařídit před odjezdem z Čech?“
Zabalit si kufřík (milujeme film Sám doma) a dopravit se do Anglie. Toť asi vše. Nic složitého. Důležité tedy ještě je mít pořešené ubytování. Nejlépe, když se domluvíte s nějakými kamarády, že u nich pár dní zůstanete, než si něco najdete a nebo můžete zkusit i různé FB skupiny, kde si například Češi a Slováci dost pomáhají. Občas tam nabízejí i ubytování u nich či pronájmy pokojů a bytů.

„Je těžké sehnat práci v Anglii?“
Popravdě bych řekla, že mnohem lehčí než u nás v Čechách.

„Kolik si vydělám?“
To je také individuální. Záleží jakou práci budete dělat, kolik hodin odpracujete, kolik budete mít na hodinu a také záleží na vašem věku. Pro lepší představivost vám sem hodím tenhle přehled, který je aktuální od 1.4.2018:

-7,83 libry/hodinu pro pracovníky kteří dosáhli 25 let nebo více
-7,38 libry/hodinu pro pracovníky ve věku 21 – 24 let
-5,90 libry/hodinu pro pracovníky ve věku 18 – 20 let
-4,20 libry/hodinu pro pracovníky ve věku 16 – 17 let
-3,70 libry/hodinu pro učně v prvním ročníku, v dalších ročnících již mají nárok na minimální mzdu podle svého věku

A dle tohoto přehledu si jednoduše můžete spočítat, kolik si vyděláte, když odpracujete základních 160h měsíčně. Plus počítejte s tím, že celková cena je v hrubém a něco se vám teda odečte ještě na taxách, ale kolik atd to už vám neřeknu. Sama těm taxám tady nerozumím.

Mně osobně stačí vědomí, že si tu měsíčně vydělám 4x více než v Čechách.

 

„Dřina nebo pohoda lahoda?“

Tak na tohle se nás ptá taky spousta z vás. Lidi prostě vědí, že se v Anglii dají vydělat slušné peníze, ale chtějí vědět, jak moc se nadřou.

Pro lenochy to není!
Podle mého skromného názoru je to jak kdy. Ale určitě počítejte s tím, že to není procházka růžovým sadem. Hodně záleží na místě, kde pracujete a hodně záleží i na tom, jestli je léto, zima a nebo nějaké prázdniny či svátek. Protože v letní sezóně se tady v této lokalitě nezastavíte(LD). Na to se spolehněte. A je jedno jestli budete dělat za barem, v kuchyni, na place a nebo uklízet pokoje.

Třeba tam, kde pracuju já, je přes léto vždy totálně narváno. Obsazené pokoje nonstop. Plná restaurace i zahrádka. Jak víte a už jsem to několikrát zmiňovala, sjíždí se sem velké množství turistů a tak se prostě v létě v práci nezastavíte. To se budete otáčet klidně deset hodin denně a budete nadávat, že vám to za to nestojí. A jestli jste trochu jako já a nejste líní, tak to prostě odmakáte a je to. Beru to jen jako další práci, která musí být odvedena. Některé dny se naopak budete kousat nudou a budete chodit od ničeho k ničemu celý den. Tak to tady prostě je.
Ty dobré peníze, které tu platěj nejsou zadarmo.

Když tak nad tím přemýšlím, tak já vlastně mám ráda ty dny kdy se nezastavím a je hodně byzy tájm, protože mi směna rychleji uteče.

„Vyplatí se jet za prací do Anglie?“

Já říkám „rozhodně“.
Co můžete ztratit?
Minimálně si zlepšíte jazyk. Podíváte se do krásné země. Získáte nové zkušenosti. Naučíte se novým věcem. Poznáte nové lidi.  Atd atd. To se mi zdá skoro jako samé plusy.

No a když nebudete líní a nebude utrácet za blbosti, tak si tu i dost našetříte. Třeba jako my 🙂
(Pro představu – Když jsme si tu byli vydělat poprvé, byli jsme tu deset měsíců a domů jsme si přivezli 370 000 Kč, které jsme tu za tu dobu oba dohromady našetřili. A nebylo to takové to šetření, že bychom si nekoupili nic dobrého nebo nic hezkého. Tolik jsme to nehrotili. Pronajímali jsme si dům, za který jsme dost platili, ale měli jsme spolubydlící a tak jsme se o nájem podělili. Občas jsem zajela rozfofrovat nějaký peníze do obchoďáku. Jezdili jsme na výlety, když jsme měli volno. Dokonce jsme si půjčili auto a něco tu objeli. Na jídle jsme se taky nešidili a občas jsme si koupili i nějaký alkohol, který tu není úplně nejlevnější. Zašli jsme si na večeři nebo do kina. A i přesto jsme si našetřili tuto částku.) To docela jde ne ?
Taky jsme to nedostali zadarmo a něco jsme se na to nadřeli. Jednu dobu jsem měla i dvě práce zároveň. Dělali jsme oba i extra hodiny a 6 dní v týdnu……
Ale když se chce, tak to jde ! 🙂

Pro nás je důležitá motivace a tu my máme!!!

V Současné době makáme 6 dní v týdnu a občas nám z toho už i trochu hrabe neboli šplouchá na maják 😀
Prostě nám to leze na mozek a tak si posíláme vtipná selfíčka.

Tak tolik k těm nejčastějším otázkám …… snad jste se něco dozvěděli 🙂

____________________________________________________________________

Důležité info!
Jestli budete chtít pracovat v Anglii déle jak 3 měsíce, neobejde s to bez papírování. Budete si muset zažádat o National Insurance Number (NIN). O tom, jak to můžete udělat a co vše budete potřebovat se dočtete v samostatném článku tady.

_____________________________________________________________________

Vím, že spousta lidí cizích národností, kteří žijí v Anglii již dlouhodobě, se rozhodli vrátit do svých zemí. A ne, nevím, jaký vliv bude mít Brexit na přijímání lidí, kteří sem přijedou za prací v budoucnu. Někde jsem četla, že pro lidi, kteří  tu zaměstnaní budou, se tím nic nemění, protože změna se bude týkat jen nově příchozích. V UK by tak v budoucnu prý měli mít větší šanci vystudovaní před lidmi, kteří by chtěli dělat v pohostinství, jako my například. Ale to jsou všechno jen šuškandy. Více budeme vědět až po faktickém Brexitu v roce 2020.  A to vážně nevím, kde zrovna budeme.

Také bych chtěla zmínit, že věřím, že někteří lidé mají s prací v Anglii jiné zkušenosti než my. Že se jim tu třeba nelíbilo. Všechno se to může lišit dle oblasti kde pracujete, dle kolegů, dle druhu vykonávané práce, dle povahy jednotlivce, dle jeho očekávání atd atd.

Né každý má tak dobrou zkušenost jako my.

 

Už se blížíme do finiše….

No a teď tak přemýšlím, jestli jsem napsala všechno, co jsem chtěla.
Popravdě nevím, doufám, že ano.

Jestli vás ale zajímá něco, co jsem ohledně tématu nezmínila a nebo jsem to nejasně napsala, tak mi napište vaši otázku do komentáře, ráda na ní odpovím.
Můžete mi tam napsat i třeba vaše zkušenosti s prací v Anglii nebo zkušenosti vašich kamarádů. Ráda si přečtu i zkušenosti ostatních a nebo cokoliv jiného 😉 

 

Doufám, že se vám článek líbil a jestli uvažujete o práci v Anglii, že vás navnadil ještě více…..nebo dokonce přesvědčil 🙂

 

Březen 30, 2018

  • Lidi jako vy tam je 1000000 …milion, nic zvláštního tu nepopisujete, kdo ma zname tak to vi, vy jste na prachy dost, tak asi.
    Vše jsme zažili osobně, NIN bez bydliště a účtu se neda tak jednoduše zařidit, to se tu vůbec nepíše…. zduř

    • To máte naprostou pravdu. Lidí jako my je tu opravdu spousta v celé Anglii. My si tu šetříme peníze na zbytek naší cesty Evropou, to ale neznamená, že jsme na prachy 😀
      Ve článku o tom, jak získat NIN se zmiňuji i o tom, že je potřeba doložit informace o bydlišti (asi jste to jen přehlédl). A je fakt, že jsem se tam zapomněla zmínit o tom, že je potřeba mít bankovní účet, to ale hned napravím. Děkuji za upozornění 🙂

    • Lidi jako vy je plna prdel, tedy internet pardon, nastesti ne kazdej ma potrebu se vyjadrovat k tomu co uz davno vi 😉 Pak je tady spousta dalsich co jsou tak husty a nemuzou se ani podepsat svym jmenem ze ? 🙂 A kazdopadne to vypada ze Pan Tau rad dela zadarmo, protoze jinak by mohl prijit do reci a nekdo by mu mohl rict, ze je na prachy 🙂 Pozdravujte sve zname 🙂 Peace.

  • Ahojky, super článek. Mě by zajímal víc ten Vás domeček o kterém se zminujete. Rada bych do Anglie ale bez zvířat se mi nechce jít a potřebovala bych zahradu a vlastní bydlení. To se řeší v Anglii jak? Nevite? Diky

    • Ahoj Nikol 🙂 děkujeme za pochvalu, jsem ráda, že se líbil 🙂 My tu momentálně jsme v bytě u přátel a těm jen přidáváme na nájem. Ale když jsme tu byli před dvěmi lety, zařizovali jsme si vlastní barák. Přes agenturu jsme si pronajali řadový dům, ve kterém jsme měli 4 ložnice, 2 obýváky, kuchyni, jídelnu, koupelnu se záchodem dohromady, dvě schodiště, dvě nepoužívané místnosti ve sklepě a dvorek společně se sousedy. Pronájem byl min. na 6 měsíců a bylo kolem toho dost papírování. Dopředu se musí složit depozit a budou tě prověřovat- a to jak v bance, jestli máš dost peněz na účtě na zaplacení pár nájmů a taky u tvého zaměstnavatele a dalších osob, které uvedeš. Nění to tak úplně easy, ale dá se to 🙂 Klidně napiš pro více info, jeslti tě to zajímá. Tohle jsem sepsala jen tak v kostce 🙂

  • Je to mamlas ten pan Tau, škoda mluvit! Podle mě je článek super, spousta informací a osobních zkušeností, za mě palec hore! Jste hodně na prachy a proto žijete totálně skromně a poznáváte svět? Úlet! Já dělala pomocníka v penzionu (nádobí, úklid, servis lidem včetně spoustu protivných a zbytečných keců) a to za 65,- Kč na hodinu. No po nějakém čase mi s velkou pompou přidali o 5,- Kč. Nu což, byla to nedobrá doba a byla jsem ráda i za to, tak mi 240,- Kč zní jako neuvěřitelná částka. Je to super! Jednou už jsem to psala, ale stejně: Moc vám fandím! Na sever se s rodinkou chystáme ve stejný čas jako vy, i když u nás to není tak jisté, záleží na prodeji baráku. Tak třeba se tam někde potkáme! A když ne, budu aspoň koukat na vaše videa. Tak hodně zdaru a méně přiblblých komentářů!

    • Ahoj Markéto 🙂 moc děkujeme za podporu a milý komentář. Přesně víme, co myslíš tím když ti přidali 5 Kč na hodinu. Třeba se v tom Norsku opravdu potkáme 🙂 Určitě se nám zase ozvi 🙂 Mějte se s rodinkou fajnově 🙂 Posíláme pozdravy z Anglie 🙂

  • Ahoj, nemáš nějaký konkrétní tip na rodinný hotel s ubytovanim, kde bych případně mohla dělat v kuchyni a naučit se i vařit nějaké speciality? Nebráním se waiteringu ani cleaningu, ale nejvic mě láká kuchyně aspon trochu zážitková…

    • Ahoj Alžběto 🙂

      v prvé řadě bych ti doporučila přidat se do těchto FB skupin https://www.facebook.com/JobsInWindermere/ a https://www.facebook.com/groups/780796045374407/about/
      Občas s tam objeví nabídky práce a nebo tam můžeš poptávat i bydlení. Samozřejmě skupin je více, stačí hledat 🙂 Doporučuju tam napsat i příspěvek, co poptáváš – funguje to.

      Není problém najít práci i tím, že budeš procházet různé portály s prac.nabídkami. Často se dá sehnat práce v kuchyni i s ubytováním.

      Nedoporučím ti konkrétní podnik, protože nevím, kde momentálně shánějí zaměstnance, takže doporučuji zapátrat. Ale v téhle lokalitě nebudeš mít problém najít práci v kuchyni 🙂

      Kdyby tě ještě něco zajímalo, napiš 🙂

  • Ahoj Markéto
    Moc rád bych tě poprosil zda by jsi mi mohla dát kontakt na ten hotel kde pracoval Michal chtěl bych vycestovat na delší dobu do této oblasti a chtěl zde pracovat než našetřím nějaké peníze,jen bych si to chtěl domluvit předem než to doma všecko ukončím.Jedná se mi hlavně o email a tel.číslo pro komunikaci.Pokud by to z tvé strany šlo tak bych měl velkou radost.Předem moc děkuji a přeji mnoho ujetýh kilometrů bez nehod a mnoho pohody do života

  • Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.